Szczegółowe informacje o szkole i dokumenty szkolne dostępne są w zakładce BIP Biuletyn informacji Publicznej – zachęcamy do odwiedzenia strony BIP.

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach Programu  „Uczenie się przez całe życie”

W czwartek – 27 września 2012 r. – podczas obchodów Święta Szkoły oraz Jubileuszu 20-lecia Technikum nr 1, wchodzącego w skład Zespołu Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim stażyści Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci prezentowali swoje umiejętności z zakresu obsługi konsumenta. Okazją ku temu stał się, przygotowany przez młodzież z klas gastronomicznych, poczęstunek dla licznie przybyłych gości.

Warto podkreślić fakt, że w czasie jubileuszowych uroczystości społeczność Zespołu Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim podejmowała również delegację z Francji: Przewodniczącego Stowarzyszenia Restauratorów w Nicei (organizacji goszczącej) – Huberta Boivin, a także Honorowego Konsula Polski w Nicei – Michela Forkasiewicza. Uczestnicy projektu (32 uczniów z klas o kierunku technik żywienia i gospodarstwa domowego oraz technik hotelarstwa), którzy w czerwcu 2012 r. odbyli praktykę zawodową w restauracjach i hotelach na terenie Nicei w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci przeżyli wzruszające chwile, kiedy to z rąk Dyrektora ZS nr 1 – Andrzeja Okurowskiego  i Huberta Boivin otrzymali dokument Europass Mobilność, jak również polsko-francuskie certyfikaty, potwierdzające fakt ukończenia stażu.

20-lecie Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim zbiegło się bowiem z zakończeniem realizacji kolejnego projektu mobilności, opracowanego w ramach Programu UE „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci IVT – „Ponadnarodowe staże drogą do profesjonalizmu i mobilności na europejskim rynku pracy”. Z tej okazji w piątek – 28 września 2012 r. – uczniowie powitali w progach szkoły swoich rodziców oraz nicejską delegację i - specjalnie dla zaproszonych gości - przygotowali prowansalskie przysmaki, korzystając z przepisów przywiezionych z Francji. Zaprezentowali zdobyte umiejętności kulinarne, a także zadbali o wystrój szkolnej sali obsługi konsumenta, którą zamienili w małą francuską restaurację. Po obejrzeniu  prezentacji multimedialnej, ukazującej cele i rezultaty projektu oraz przebieg stażu, zgromadzeni degustowali serwowane przez uczniów potrawy, m.in., bruschettę z pomidorami, grillowaną pierś z kurczaka z warzywami, sałatkę  z selera z sosem rémoulade, pâte brisée”- ciasto do quiche lorraine, francuskie ciasto czekoladowe czy mus czekoladowy.

W wyniku realizacji projektu stażyści zdobyli nowe kwalifikacje i doświadczenie zawodowe z gastronomii i hotelarstwa, poznali specyfikę funkcjonowania francuskiej restauracji i hotelu, podnieśli umiejętności językowe (język francuski, w tym zawodowy), złożono im oferty pracy i zaproszono do Nicei za rok. Potrafią pracować w zespole różnym kulturowo, pokonać stres, dbać o dyscyplinę, okazywać tolerancję, samodzielność i pewność siebie.

Zebrali pochwały i wysokie oceny od francuskich i polskich opiekunów, zrozumieli również, że niezbędne jest dalsze szkolenie umiejętności językowych; zachęcają innych do uczenia się języków obcych oraz udziału w zagranicznych stażach i konkursach.

Cieszy fakt, że 100% uczestników ukończyło staż, uzyskało międzynarodowy dokument Europass Mobilność, a także polsko – francuski certyfikat, świadczący o odbyciu praktyki zawodowej.

mgr Anna Wrona

wicedyrektor Zespołu Szkół nr 1

w Grodzisku Mazowieckim

koordynator projektu

Partnerzy kształcenia zawodowego

  • logo_alebosco.png
  • logo_aryzta.png
  • logo_babie_lato.png
  • logo_ckm.jpg
  • logo_cyprus.jpg
  • logo_kogiel_mogiel.png
  • logo_panorama.png
  • logo_piknik.jpg
  • logo_radisson_blu.jpg
  • logo_rzeczkowski.png
  • logo_sheraton.png
  • logo_sofitel.jpg
  • logo_szklarnia.png
  • logo_szpularnia.jpg
  • logo_victor.png
  • logo_westin.jpg
  • logo_winogrono.png
Wiarygodna szkoła

Kształcenie i Szkolenia Zawodowe Akcja 1 Mobilność Edukacyjna

BIP

bip logo

Smacznie, zdrowo i sportowo

Regionalne Podróże Kulinarne 2020

regionalne podroze kulinarne

Kto jest Online

Odwiedza nas 75 gości oraz 0 użytkowników.

Dziennik LIBRUS

librus

Srebrna Szkoła

srebrna tarcza technikum 2018

Nasz kanał na Youtube

Dopalacze kradną życie

Zdrowie i higiena

E-papierosy-profilaktyka

e papierosy

PRO MASOVIA

medal promasovia

Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości

Wiarygodna szkoła

II konkurs literatury rosyjskiej

konkurs literatury rosyjskiej

II POWIATOWY KONKURS WIEDZY HISTORYCZNEJ

Dobry start w zawodzie

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa

czytelnictwo

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com