Kończysz podstawówkę? Trenujesz piłkę nożną, bądź siatkową? Nie wiesz jaką szkołę wybrać? To coś dla Ciebie!
Trwa nabór do klasy sportowej o profilu piłka siatkowa dziewcząt oraz piłka nożna dziewcząt i chłopców.
Czytaj więcejZespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim ul. Żwirki i Wigury 4
Kończysz podstawówkę? Trenujesz piłkę nożną, bądź siatkową? Nie wiesz jaką szkołę wybrać? To coś dla Ciebie!
Trwa nabór do klasy sportowej o profilu piłka siatkowa dziewcząt oraz piłka nożna dziewcząt i chłopców.
Czytaj więcejUprzejmie informujemy, że 29.03.2024r. (tj. piątek) jest dniem wewnętrznym i w tym dniu sekretariat nie przyjmuje intersantów.
Czytaj więcejUczniowie klasy 1bt kształcący się na kierunku technik eksploatacji portów i terminali wraz z opiekunem Panią Moniką Słojewską - nauczycielką przedmiotów zawodowych spędzili dzisiejszy dzień na Wydziale Transportu Politechniki Warszawskiej biorąc udział w wielkim wydarzeniu pt. "DZIEŃ Z PLL LOT".
Czytaj więcejStarosta Grodziski Marek Wieżbicki zaprasza na SALON EDUKACYJNY Szkół Ponadpodstawowych.
4 kwietnia 2024 godz. 10:00 - 17:00
Publicznie Ognisko Plastyczne
im. Jana Skotnickiego w Grodzisku Mazowieckim
ul. Żyrardowska 48
Czytaj więcejREKRUTACJA ERASMUS+
ZS1 w roku szkolnym 2023/24 będzie realizować projekt zagranicznych staży zawodowych (Francja/Nicea) w ramach uzyskanej akredytacji do Programu Erasmus+ Sektor Kształcenie i Szkolenia Zawodowe Akcja 1 Mobilność Edukacyjna.
Do udziału w rekrutacji (początek września 2023) zapraszamy uczniów z klas 2, 3 i 4 (w przypadku 5-letniego technikum) - zawód technik żywienia i usług gastronomicznych lub technik hotelarstwa, uczących się planowo w szkole języka francuskiego i angielskiego (w chwili rozpoczęcia stażu zawodowego trzeba mieć ukończone 16 lat).
Uczniowie o MNIEJSZYCH SZANSACH, np. edukacyjnych/niski standard życia/rodziny rozbite/choroby przewlekłe/imigranci podczas rekrutacji - na wniosek wychowawcy uzyskują 14 pkt. dodatkowo/140 możliwych do uzyskania (konieczność pisemnego udokumentowania).
Miejsce stażu: restauracje i hotele w Nicei.
Planowany termin stażu: styczeń/luty 2024.
Dokładne terminy rekrutacyjne zostaną niebawem podane.
Zachęcamy do zapoznania się z regulaminem rekrutacji oraz zagadnieniami do testów rekrutacyjnych dostępnych w zakładce Uczeń/Pliki do pobrania.
„Współfinansowane przez Unię Europejską”
Czytaj więcejFILM ZE STAŻU NICEA 2023
DEKANTACJA WINA Erasmus+ 2022/23
FRANCUSKIE NALEŚNIKI Erasmus+ 2022/23
KONKURS NA PODRZUCANIE NALEŚNIKA Erasmus+ 2022/23
WSPOMNIENIA Z NICEJSKIEGO STAŻU Erasmus+ 2022/23
PIZZA from NICE Erasmus+ 2022/23
PIZZA DON CARLO NICE Erasmus+ 2022/23
SPOTKANIE POŻEGNALNE NICEA 2023
NICEJSKIE SMAKOŁYKI Erasmus+ 2022/23
PRZYJMUJEMY ZAMÓWIENIE – OBSŁUGA KONSUMENTA Erasmus+ 2022/23
AKREDYTACJA ERASMUS+ na lata 2021- 2027 dla ZS1
”Śladami wielkich artystów” – W. Gombrowicz w Vence
”Śladami wielkich artystów” – Muzeum A.Renoira w Cagnes sur Mer
Chagall i jego nicejskie muzeum
Muzeum Masséna/pamiątki po Napoleonie
Literatura francuska nie jest nam obca
Auguste Escoffier – kucharz królów i król kucharzy
Erasmus+ 2020-21. Na stażu w Nicei.
Erasmus+ 2020-21. Program kulturowy.
Szkolenie językowe 1/efekty - Parlez-vous français?
Szkolenie 2 - Czy mówisz po francusku?
Szkolenie 3 - Mówimy po francusku
ZASTAWA STOŁOWA. Upowszechnianie rezultatów projektu.
Sztućce po angielsku i francusku. Upowszechnianie rezultatów projektu.
Erasmus+ zaprasza do kulinarnego świata. Upowszechnianie rezultatów projektu.
OBSŁUGA KONSUMENTA 1. Upowszechnianie rezultatów projektu.
OBSŁUGA KONSUMENTA 2. Upowszechnianie rezultatów projektu.
KSIĄŻECZKI
HOTEL OASIS – NASZE MIEJSCE STAŻU
Oasis – hotel z duszą. Gościł Czechowa, gości nas
METODY OBSŁUGI KONSUMENTA - sztuka serwowania dań
Obsługa konsumenta - zastawa stołowa; Justyna Wiśniewska stażystka Erasmus +
Hôtel L'Oasis - uczymy się od najlepszych. Erasmus+ w ZS1 w Grodzisku Mazowieckim
RODZAJE SZKŁA. OBSŁUGA KONSUMENTA
NASZE MIEJSCA STAŻU - PAIN ET CIE NICE
Mięsa – la viande Justyna Wiśniewska
Zastawa stołowa Justyna Wiśniewska
Ustensiles de cuisine Berenika Gmurska
Czytaj więcejMiło nam poinformować o tym, że projekt mobilności o tytule „Poznajemy świat od kuchni – staż zawodowy uczniów z klas gastronomicznych i hotelarskich”, opracowany przez ZS nr 1 w Grodzisku Mazowieckim wygrał zaciętą konkursową rywalizację i otrzymał dofinansowanie po zaakceptowaniu wniosku przez Narodową Agencję Programu Erasmus + (SEKTOR KSZTAŁCENIE I SZKOLENIA ZAWODOWE, AKCJA 1, MOBILNOŚĆ EDUKACYJNA). To już 11-te przedsięwzięcie tego typu, wdrażane przez ZS nr 1 razem z francuskim partnerem - UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’AZUR (Stowarzyszeniem Restauratorów z siedzibą w Nicei), przy wsparciu Honorowego Konsulu RP w Nicei – W. Forkasiewicza oraz Prezesa Azur Club France–Pologne – J. Forkasiewicz. Do tej pory zawodowy staż w nicejskich restauracjach i hotelach odbyło 320 praktykantów z naszej szkoły.
Projekt jest adresowany do uczniów z klas II i III, kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa, uczących się planowo w szkole języka francuskiego.
Czas trwania projektu: 1.IX.2020 r. - 31.III.2022 r.
Planowany termin wyjazdu stażowego: 30.XI. 2021. – 11.XII.2021.
TERMIN REKRUTACJI – I tydzień września 2020 r.
Poprzednie edycje projektu ERASMUS+
Czytaj więcejPod koniec stycznia aż do pierwszych dni lutego, kolejna grupa młodzieży z grodziskiego Technikum Gastronomicznego miała możliwość sprawdzenia swoich sił w zawodzie na ziemiach słynących ze wspaniałej kuchni, czyli Francji.
Praktyki odbywają się co roku, na Lazurowym Wybrzeżu, w mieście Nicea, u najlepszych restauratorów oraz hotelarzy, w ramach programu Erasmus+. Młodzież nie tylko pracuje, ale także poznaje uroki tego malowniczego regionu.
Nic z tego nie byłoby możliwe gdyby nie zaangażowanie Pani Jolanty Forkasiewicz – prezes Azur Club France Pologne, oraz jej męża Honorowego Konsula w Nicei – Wiesława M. Forkasiewicza. Czytaj więcej
"Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+"
Stażyści Erasmus + z Zespołu Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim spotkali się podczas nicejskiego pobytu ze społecznością miasta Carros. Yannick Bernard – Mer miasta Carros uroczyście powitał grodziską młodzież. Atrakcją dla uczniów była inauguracja świątecznej iluminacji.
W wydarzeniu uczestniczyła Pani Jolanta Forkasiewicz – prezes Azur Club France Pologne, małżonka Honorowego Konsula w Nicei – Wiesława M. Forkasiewicza, wspierającego realizację projektów Ersamus + ZS1.
Warto podkreślić, że Państwo Forkasiewiczowie zainicjowali partnerską współpracę pomiędzy Grodziskiem Mazowieckim i Carros. Czytaj więcej
„Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+”
Grodziska młodzież w nicejskiej szkole wizażu i makijażu
Stażyści Erasmus + z Zespołu Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim integrują się ze społecznością nicejską. Podczas pobytu odbyła się wizyta w Ecole Fam Fashion and Make up Eweliny Grabskiej dzięki uprzejmości Pani Jolanty Forkasiewicz – prezes Azur Club France-Pologne, małżonki Honorowego Konsula w Nicei – Wiesława M. Forkasiewicza. Uczniowie poznali techniki makijażu, nowości kosmetyczne oraz pomagali w obsłudze konsumenta. Czytaj więcej
Zapraszamy na krótką fotorelację z ostanich dni pobytu grodziskiej młodzieży na stażu w Nicei.
„Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+”
„Poznajemy świat od kuchni – staż zawodowy uczniów z klas gastronomicznych i hotelarskich” (2020-1-PL01-KA102-078198), realizowany w ramach Programu Erasmus+ SEKTOR KSZTAŁCENIE I SZKOLENIA ZAWODOWE, AKCJA 1, MOBILNOŚĆ EDUKACYJNA. Czytaj więcej
Uczniowie z klas gastronomicznych i hotelarskich Zespołu Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim – uczestnicy projektu „Poznajemy świat od kuchni – staż zawodowy uczniów z klas gastronomicznych i hotelarskich” (2020-1-PL01-KA102-078198), realizowanego w ramach Programu Erasmus + SEKTOR KSZTAŁCENIE I SZKOLENIA ZAWODOWE, AKCJA 1, MOBILNOŚĆ EDUKACYJNA od 30 listopada odbywają 2 – tygodniowy staż zawodowy w nicejskich restauracjach i hotelach, godnie reprezentując szkołę, miasto i kraj. Poznają tajniki kuchni francuskiej i śródziemnomorskiej. Rozwijają także umiejętności z zakresu obsługi konsumenta i gościa hotelu oraz doskonalą sprawność językową. Uzyskują cenne doświadczenie i kwalifikacje zgodne z ideą ECVET (Europejskiego Systemu Transferu Osiągnięć w Kształceniu i Szkoleniu Zawodowym, który służy zwiększeniu przejrzystości i porównywalności kwalifikacji) w zupełnie nowych dla nich realiach. Pobyt w Nicei to kontakt z inną kulturą i integracja z tamtejszą społecznością. Czytaj więcej
Czytaj więcejW świecie nicejskich smaków
Doświadczenia uczniów Zespołu Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim – stażystów programu ERASMUS+ SEKTOR KSZTAŁCENIE I SZKOLENIA ZAWODOWE, AKCJA 1, MOBILNOŚĆ EDUKACYJNA
Kalejdoskop kolorów, zapachów, gwar przechodniów, nawoływania sprzedawców – po prostu nicejski Cours Saleya. Tu przyciąga spojrzenia żółta mimoza, gdzie indziej kuszą bukiety róż czy anemonów. Wokół pachnie Prowansją. Na nicejskim targu lśnią w słońcu dorodne pomidory, a stragany uginają się pod ciężarem owoców. Miasto tętni życiem, choć jest luty. Czytaj więcej