Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach Programu  „Uczenie się przez całe życie”

Spełniamy marzenia

Ten, kto potrafi wytyczyć sobie cel, snuje plany i pielęgnuje marzenia, czyni swoje życie bogatszym, ciekawszym, obfitującym w liczne doświadczenia i sukcesy.

Kreatywność, otwarcie na świat oraz chęć  pogłębiania wiedzy i umiejętności nie są obce uczniom Zespołu Szkół nr 1 – Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim. Uzyskanie atrakcyjnego miejsca pracy, a także osiągnięcie w przyszłości zawodowej satysfakcji to dążenia, które mobilizują ich do edukacyjnego wysiłku i podejmowania wciąż nowych wyzwań.

Jednym z nich jest udział w realizacji kolejnego projektu, opracowanego w ramach Programu UE „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci IVT - Ponadnarodowe staże drogą do profesjonalizmu i mobilności na europejskim rynku pracy.

Warto wspomnieć o tym, że w 2010 r., korzystając z pomocy Honorowego Konsula Polski w Nicei – Michela Forkasiewicza oraz Jego małżonki – Jolanty Forkasiewicz, wspólnie ze Stowarzyszeniem Restauratorów (UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’ AZUR), Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim zrealizował projekt mobilnościowy - Europejskie kształcenie zawodowe kreatywnego pracownika w drodze ponadnarodowych staży (Program „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci). 32-osobowa grupa uczniów z klas o kierunku technik żywienia i gospodarstwa domowego odbyła praktykę w nicejskich restauracjach, uzyskując cenne doświadczenie i kwalifikacje zawodowe.

Projekt był nominowany przez Narodową Agencję Programu „Uczenie się przez całe życie” do Konkursu EDUinspiracje 2011, wyłaniającego najlepsze przedsięwzięcia tego typu, a jego idea oraz rezultaty zostały przedstawione w czasie szkolenia dla nowych wnioskodawców jako przykład dobrej praktyki.

Tym razem już od września 2011 r. młodzież z klas gastronomicznych i hotelarskich  ZS nr 1 w Grodzisku Mazowieckim przygotowywała się do odbycia 3-tygodniowego stażu zawodowego w restauracjach i hotelach na terenie Nicei. Wzięła udział w szkoleniach pedagogicznych, kulturowych oraz językowych (kurs języka francuskiego w tym zawodowego), aby sprostać stawianym wymaganiom.

10 czerwca 2012 r. uczniowie udali się na Lazurowe Wybrzeże, gdzie reprezentowali szkołę i kraj. Uczestnicy projektu poznali tajniki kuchni francuskiej i śródziemnomorskiej, jak również pogłębili umiejętności, dotyczące obsługi konsumenta i gościa hotelowego.

Staż pozwolił im uzyskać nowe kwalifikacje i doświadczenie zawodowe. Sprawniej posługują się językiem francuskim. Są komunikatywni, ale jednocześnie widzą potrzebę dalszego rozwijania swoich umiejętności językowych. Stali się bardziej samodzielni i zaradni. Nawiązali wiele nowych kontaktów, które będą – jak twierdzą -  podtrzymywać drogą e-mailową. Otrzymali również oferty pracy.

Poznali inną kulturę i to cenne doświadczenie, którego nie zdobyliby w inny sposób - z książek czy filmów. Potrafią pracować w grupie, okazywać szacunek i tolerancję.

Wynikiem realizacji projektu jest wykształcenie w pełni samodzielnego absolwenta, konkurencyjnego na rynku pracy i gotowego profesjonalnie wykonywać obowiązki zawodowe.

Francuscy pracownicy życzliwie przyjęli stażystów do swojego zespołu. Poświęcili im dużo czasu, cierpliwie przekazując  własne doświadczenie.

Warto podkreślić, że  uczniów chwalono za dobrą postawę, chęć do pracy i uczenia się, czynione postępy czy obowiązkowość i punktualność. Po zakończeniu praktyki uczestnicy projektu otrzymali ocenę w dzienniczku stażu, wystawioną przez przedstawicieli obu organizacji. Fakt odbycia stażu zawodowego zostanie potwierdzony certyfikatem wydanym przez organizację goszczącą i wysyłającą oraz dokumentem Europass Mobilność.

Już wkrótce uczniowie zaprezentują swoje umiejętności, przygotowując prowansalski poczęstunek dla przedstawicieli społeczności szkolnej, lokalnych władz i swoich rodziców.

Pobyt we Francji to przede wszystkim nauka i praca w tamtejszych restauracjach czy hotelach, jak również szlifowanie sprawności językowej. Z drugiej strony to także poznawanie ludzi, specyfiki kraju i jego kultury.

Będąc w Nicei, stażyści odwiedzili Szkołę Gastronomiczno – Hotelarską Lycée Paul Augier, spotkali się z przedstawicielem organizacji goszczącej – Hubertem Boivin, stojącym na czele Stowarzyszenia Restauratorów (UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’ AZUR), Honorowym Konsulem Polski w Nicei – Michelem Forkasiewiczem oraz przedstawicielami lokalnych mediów.

Uczniowie znaleźli również czas na zwiedzanie miasta i jego malowniczych okolic. Spacerowali po Nicei, odkrywali wąskie i kręte uliczki Starówki, z Zamkowego Wzgórza podziwiali panoramę miasta. Nie jeden raz przechodzili przez targ kwiatowo – warzywny Cours Saleya, kolorowy, pachnący lawendą i aromatyczną mieszanką różnych przypraw, kuszący straganami pełnymi dorodnych pomidorów, cukinii, najróżniejszych owoców, oliwek, serów czy wreszcie regionalnych pamiątek. Odwiedzili także Muzeum Marca Chagalla.

Udali się do Księstwa Monako, znanego z niezapomnianych widoków, pałaców w stylu rokoko, bujnych ogrodów oraz światowej sławy kasyna. Zwiedzili Pałac Książęcy rodziny Grimaldich, Muzeum Oceanograficzne czy Muzeum Samochodów.  Innym razem wybrali się do Cannes, by zobaczyć Pałac Festiwalowy i stanąć na słynnym czerwonym dywanie, po którym w czasie corocznych pokazów konkursowych przechadzają się w blasku fleszy znani aktorzy i reżyserzy.

Pojechali również do Antibes – malowniczego miasta portowego z piękną, piaszczystą plażą i godnym uwagi Muzeum Pabla Picassa, poznali tajniki wytwarzania perfum w Grasse czy szkła artystycznego w Biot, odbyli rejs statkiem do uroczego Saint-Tropez, spacerowali uliczkami miasteczka artystów – Saint-Paul de Vence.

Ostatni dzień pobytu w Nicei upłynął stażystom na wzruszających pożegnaniach, świadczących o ciepłych relacjach z francuskimi praktykodawcami i nowych przyjaźniach.

Cieszy fakt, że dzięki realizacji projektu osiągnięcie wyznaczonych celów stało się realne i przestało być jedynie marzeniem.

 

mgr Anna Wrona

wicedyrektor Zespołu Szkół nr 1

koordynator projektu

Kształcenie i Szkolenia Zawodowe Akcja 1 Mobilność Edukacyjna

BIP

bip logo

Smacznie, zdrowo i sportowo

Regionalne Podróże Kulinarne 2020

regionalne podroze kulinarne

Kto jest Online

Odwiedza nas 103 gości oraz 0 użytkowników.

Dziennik LIBRUS

librus

Srebrna Szkoła

srebrna tarcza technikum 2018

Nasz kanał na Youtube

Dopalacze kradną życie

Zdrowie i higiena

E-papierosy-profilaktyka

e papierosy

PRO MASOVIA

medal promasovia

Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości

Wiarygodna szkoła

II konkurs literatury rosyjskiej

konkurs literatury rosyjskiej

II POWIATOWY KONKURS WIEDZY HISTORYCZNEJ

Dobry start w zawodzie

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa

czytelnictwo

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com