„Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+”
„Komisja Europejska oraz Narodowa Agencja Programu Erasmus+ nie ponoszą odpowiedzialności
za umieszczoną zawartość merytoryczną”

erasmus artykul 2016

Doświadczenia uczniów Zespołu Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim – stażystów programu ERASMUS+ SEKTOR KSZTAŁCENIE
I SZKOLENIA ZAWODOWE, AKCJA 1, MOBILNOŚĆ EDUKACYJNA

Kalejdoskop kolorów, zapachów, gwar przechodniów, nawoływania sprzedawców – po prostu nicejski Cours Saleya. Tu przyciąga spojrzenia żółta mimoza, gdzie indziej kuszą bukiety róż czy anemonów. Wokół pachnie Prowansją. Na nicejskim targu lśnią w słońcu dorodne pomidory, a stragany uginają się pod ciężarem owoców. Grupa turystów próbuje placka z ciecierzycy, by od tej pory wiedzieć, czym jest tutejsza socca. Nicea tętni życiem. Jest luty – pełnia karnawału czyli największej zimowej imprezy na Lazurowym Wybrzeżu. Za chwilę rozpocznie się Parada Kwiatowa (Bataille de Fleurs), a wieczorem - Parada Światła (Corso Carnavalesque Illuminé). Niezliczone restauracje są wypełnione po brzegi.
Taką Niceę poznali uczniowie z klas gastronomicznych i hotelarskich Zespołu Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim – uczestnicy projektu „Kształcenie w dziedzinie gastronomii i hotelarstwa odpowiedzią na potrzeby europejskiego rynku pracy”, realizowanego w ramach Programu Erasmus+ SEKTOR KSZTAŁCENIE I SZKOLENIA ZAWODOWE, AKCJA 1, MOBILNOŚĆ EDUKACYJNA. Podczas 2 – tygodniowego stażu zgłębiali tajniki kuchni francuskiej i śródziemnomorskiej; szkolili również umiejętności z zakresu obsługi konsumenta i gościa hotelu. Zdobywali doświadczenie w nowych dla nich realiach, doskonaląc przy tym sprawność językową. Dzięki udziałowi w stażu młodzież uzyskała kwalifikacje zawodowe, językowe, kulturowe i społeczne zgodnie z ideą ECVET (Europejskiego Systemu Transferu Osiągnięć w Kształceniu i Szkoleniu Zawodowym, który służy zwiększeniu przejrzystości i porównywalności kwalifikacji). To z kolei zagwarantowało jej otrzymanie międzynarodowych certyfikatów, m.in. dokumentu Europasss Mobilność, co sprawi, że uczestnicy projektu staną się bardziej konkurencyjni na krajowym oraz europejskim rynku pracy i łatwiej im będzie znaleźć pracę w wyuczonym zawodzie.
Pobyt w Nicei był nie tylko szansą na zdobycie zawodowego doświadczenia. Pozwolił również na kontakt z inną kulturą i integrację z tamtejszą społecznością. Stażyści odwiedzili nicejskie muzea - Chagalla i Massena oraz podziwiali panoramę miasta z Zamkowego Wzgórza. Znaleźli też czas na wyprawę do Monako.
Spotkali się z przedstawicielami francuskich mediów, a artykuł na temat uczniów z grodziskiej szkoły ukazał się w poczytnej gazecie „Nice Matin”. Wraz z pracodawcami uczestniczyli w pokazie przygotowywania sałatki nicejskiej zgodnie z najstarszą, oryginalną recepturą. Prezentacji, która odbyła się w restauracji Le Ligure towarzyszyła prowansalska muzyka, nadająca szczególny charakter polsko – francuskiemu spotkaniu. Była to również okazja do wręczenia pamiątkowych zdjęć i upominków oraz podziękowania praktykodawcom za serdeczne i życzliwe przyjęcie.
Wszystko to nie byłoby możliwe bez wielkiego zaangażowania ze strony organizacji goszczącej – Stowarzyszenia Restauratorów (UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’AZUR), a także Honorowego Konsula RP w Nicei – Michela Forkasiewicza i jego małżonki – Jolanty Forkasiewicz, patronujących projektowi.
Ostatnie dni stażu upłynęły pod znakiem kuchni polskiej, którą promowali grodziscy praktykanci, serwując, m.in. zupę szczawiową, kotlety mielone czy faworki. Po bogatych w doświadczenia dwóch tygodniach uczestnicy projektu przyjechali do Polski z przekonaniem, że Nicea to miejsce niezwykłe, do którego chcą powrócić – choćby tylko we wspomnieniach.

 

Anna Wrona
koordynator projektu

Uczestnicy projektu „Kształcenie w dziedzinie gastronomii i hotelarstwa odpowiedzią na potrzeby europejskiego rynku pracy” realizowanego w ramach Programu Erasmus + SEKTOR KSZTAŁCENIE I SZKOLENIA ZAWODOWE, AKCJA 1, MOBILNOŚĆ EDUKACYJNA uczą się zawodu, odbywając staż w restauracjach i hotelach na terenie Nicei. Zdobywają zawodowe doświadczenie, a także realizują program kulturowy, zwiedzając Niceę i Monaco. Znajdują czas na spotkania z przedstawicielami francuskich i polskich mediów; udzielają wywiadów i upowszechniają rezultaty projektu. Jednocześnie promują swoją szkołę, miasto i kraj.

Uczestnicy projektu „Kształcenie w dziedzinie gastronomii i hotelarstwa odpowiedzią na potrzeby europejskiego rynku pracy” realizowanego w ramach Programu Erasmus + SEKTOR KSZTAŁCENIE I SZKOLENIA ZAWODOWE, AKCJA 1, MOBILNOŚĆ EDUKACYJNA, przygotowują się do wyjazdu na staż zawodowy w restauracjach i hotelach na terenie Nicei.
Projekt adresowany jest do uczniów klas II i III Zespołu Szkół nr 1 - Technikum nr 1 (gastronomia i hotelarstwo) – kierunek kształcenia technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa.
Termin wyjazdu stażowego: 14 – 28.02.2016.

UPOWSZECHNIANIE rezultatów projektu. Święto Francji w Parku Skaryszewskim. Pokaz kulinarny.

UPOWSZECHNIANIE rezultatów projektu. Małe Siemionalia. OBSŁUGA KONSUMENTA

Przedstawiciele Narodowej Agencji Programu Erasmus+ oraz eksperci ECVET z Francji z wizytą w Zespole Szkół nr 1

Projekt Erasmus+ 2015/16 zdobywcą statusu DOBREJ PRAKTYKI w ramach I edycji konkursu "Szkoła zawodowa najwyższej jakości". UPOWSZECHNIANIE rezultatów

Spotkanie podsumowujące projekt Erasmus+ 

UPOWSZECHNIANIE rezultatów projektu. Obsługa konsumenta podczas Powiatowych Obchodów 1050 Rocznicy Chrztu Polski

UPOWSZECHNIANIE rezultatów projektu. Stażyści Erasmus+ dzielą się doświadczeniem, ucząc dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 4 w Grodzisku Mazowieckim kulinarnego fachu

UPOWSZECHNIANIE rezultatów projektu. Udział w Dniu Otwartym dla gimnazjalistów. OBSŁUGA KONSUMENTA

UPOWSZECHNIANIE rezultatów projektu. Udział w Dniu Otwartym dla gimnazjalistów. GASTRONOMIA

UPOWSZECHNIANIE rezultatów projektu. Udział w Konkursie Kulinarnym o Chochlę Dyrektora Szkoły

UPOWSZECHNIANIE rezultatów projektu. Obsługa konsumenta w firmie Carpol Sp. z o.o., goszczącej studentów z Francji

UPOWSZECHNIANIE rezultatów projektu (uroczystości szkolne -kuchnia/obsluga konsumenta)

UPOWSZECHNIANIE rezultatów projektu (udział w konkursie kulinarnym o puchar restauracji Piknik)

UPOWSZECHNIANIE rezultatów projektu. Obsługa konsumenta (Szkolny Koncert Charytatywny)

UPOWSZECHNIANIE rezultatów projektu. Stażyści Erasmus+ dzielą się doświadczeniem z uczniami szkoły podczas warsztatów kulinarnych "Polskie Mięso - Wybieram Wieprzowinę", prowadzonych przez Marcina Budynka

UPOWSZECHNIANIE rezultatów projektu. Stażyści Erasmus+ dzielą się doświadczeniem, ucząc dzieci ze szkoły podstawowej rozpoznawania sztućców i różnych sposobów składania serwetek

UPOWSZECHNIANIE rezultatów projektu. Stażyści Erasmus+ dzielą się doświadczeniem, ucząc dzieci ze szkoły podstawowej kulinarnego fachu

UPOWSZECHNIANIE rezultatów projektu. Stażyści z restauracji Antica, O’Staff i Don Carlo dzielą się zdobytym doświadczeniem z uczniami swojej klasy podczas zajęć, dotyczących kuchni francuskiej i śródziemnomorskiej

UPOWSZECHNIANIE rezultatów projektu. Obsługa konsumenta (Grodziski Bal Seniora)

UPOWSZECHNIANIE rezultatów projektu. Obsługa konsumenta (III GRODZISKI PRZEGLĄD PIOSENKI Z TEKSTEM)

UPOWSZECHNIANIE rezultatów projektu. Obsługa konsumenta (Jubileusz 70 - lecia Biblioteki Publicznej w Grodzisku Mazowieckim)

UPOWSZECHNIANIE rezultatów projektu. Obsługa konsumenta (uroczystości szkolne)

UPOWSZECHNIANIE rezultatów projektu na terenie Francji. Stażyści Erasmus+ w gazecie NICE MATIN (luty 2016)

"POŻEGNALNY LUNCH Z UDZIAŁEM STRONY FRANCUSKIEJ"

"DANIA KUCHNI FRANCUSKIEJ"

"PROGRAM KULTUROWY - MONACO"

"PROGRAM KULTUROWY - NICEA"

"SPOTKANIE Z MEDIAMI I ORGANIZACJĄ GOSZCZĄCĄ. Upowszechnianie rezultatów projektu na terenie Francji."

Stażyści serwują dania kuchni polskiej (DZIEŃ POLSKI w restauracjach Le Ligure, Don Carlo i O'Staff)

W miejscach stażu

Szkolny Konkurs Wiedzy o Francji


UPOWSZECHNIANIE rezultatów projektu. Udział w ​Szkolnym Konkursie Wiedzy o Kuchni Francuskiej​ 

Stażyści 2015/2016

Kształcenie i Szkolenia Zawodowe Akcja 1 Mobilność Edukacyjna

BIP

bip logo

Smacznie, zdrowo i sportowo

Regionalne Podróże Kulinarne 2019

regionalne podroze kulinarne

Kto jest Online

Odwiedza nas 172 gości oraz 0 użytkowników.

Dziennik LIBRUS

librus

Srebrna Szkoła

srebrna tarcza technikum 2018

Nasz kanał na Youtube

Dopalacze kradną życie

Zdrowie i higiena

E-papierosy-profilaktyka

e papierosy

PRO MASOVIA

medal promasovia

Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości

Wiarygodna szkoła

II konkurs literatury rosyjskiej

konkurs literatury rosyjskiej

II POWIATOWY KONKURS WIEDZY HISTORYCZNEJ

Dobry start w zawodzie

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa

czytelnictwo

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com