See other templates

stawiam na wolowine 2019W dniu 01.04.2019 r. odbyły się warsztaty kulinarne w ramach programu informacyjno-szkoleniowego z zakresu jakości polskiego mięsa wołowego realizowanego przez Związek Polskie Mięso, sfinansowanego z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego. Zajęcia prowadził Marcin Budynek – założyciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Mistrz kulinarny zdobywał doświadczenie w Hiszpanii, Włoszech, Francji, Anglii, Chile i RPA, uczył sie m.in. u Dominique'a Pootie – byłego szefa kuchni Francois'a Mitteranda, przeszedł szkolenie we Fracuskiej Szkole Gastronomicznej w Compiegne.
W spotkaniu udział wzięli uczniowie z klas pierwszych, drugich i trzecich – technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa.
Program zajęć składał się z dwóch części. Pierwsza - teoretyczna, obejmowała informacje, dotyczące jakości polskiego miesa wołowego, przeprowadzenie instruktarzu, czym się kierować przy wyborze odpowiedniej wołowiny, kulinarnego przeznaczenia elementów wołowych oraz zakresu obróbki termicznej.

W części praktyczniej uczniowie pod bacznym okiem doświadczonych szefów kuchni poznali: tradycyjne metody obróbki wołowiny, nowoczesne techniki obróbki termicznej, kompozycje smakowe oraz stylizację żywności, niekonwencjonalne metody serwowania.
Warsztaty, zwłaszcza część praktyczna, były ciekawym doświadczeniem dla młodzieży. Uczniowie mieli możliwość sporządzania potraw z bardzo szerokiej gamy produktów w niekonwencjonalny sposób, zapoznali się z procesem technologicznym sporządzania potraw z wołowiny, uczestniczyli w tworzeniu ciekawych kompozycji, a uwieńczeniem miłego dnia była wspólna konsumpcja własnych wyrobów.

Rekrutacja 2019/2020

rekrutacja 2019 20

Dziennik LIBRUS

librus

II POWIATOWY KONKURS WIEDZY HISTORYCZNEJ

PRO MASOVIA

medal promasovia

Wiarygodna szkoła

Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości

Srebrna Szkoła

srebrna tarcza technikum 2018

Fundacja Edukacyjna "Perspektywy" potwierdza, że TECHNIKUM NR 1 w Grodzisku Mazowieckim jest wśród 300 najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Szkół Ponadgimnazjalnych PERSPEKTYWY 2018 i przysługuje mu tytuł "Srebrnej Szkoły 2018"

Nasz kanał na Youtube

Regionalne Podróże Kulinarne 2019

regionalne podroze kulinarne

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa

czytelnictwo

Zdrowie i higiena

MEN

RODO

rodo logo

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com
forklift certification