W dniu 13.11.2019 r. odbyły się warsztaty kulinarne i konkurs kulinarny w związku z kampanią promującą polskie mięso wieprzowe. Projekt został sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Zajęcia prowadził Bartosz Adamski – kucharz, uczestnik VI edycji programu MasterChef.
Program spotkania składał się z dwóch części. Pierwsza obejmowała wiadomości, dotyczące jakości polskiego mięsa wieprzowego, przeprowadzenie instruktażu, poinformowanie o tym, czym się kierować przy wyborze odpowiedniej wieprzowiny; dotyczyła też kulinarnego przeznaczenia elementów wieprzowych oraz zakresu obróbki termicznej. Po części teoretycznej uczniowie mogli spróbować potraw przygotowanych przez Bartka Adamskiego, który w sposób niekonwencjonalny połączył mięso wieprzowe z dodatkami, tworząc ciekawe kompozycje smakowe.

Druga część kampanii promującej polskie mięso wieprzowe to konkurs pt. "Kupuj i gotuj z polską wieprzowiną". Do rywalizacji przystąpiło 18 uczniów. Celem był wybór trzech najlepiej przygotowanych potraw, których podstawowy element stanowiło mięso wieprzowe.
W wyniku konkursowych zmagań wyłoniono zwycięzców:
I miejsce Patrycja Majewska klasa 3abht,
II miejsce Julia Piekarska klasa 3abht,
III miejsce Wiktoria Kulis klasa 2abht.
Nasi laureaci będą reprezentować ZS nr 1 podczas etapu międzyszkolnego.

Kształcenie i Szkolenia Zawodowe Akcja 1 Mobilność Edukacyjna

BIP

bip logo

Smacznie, zdrowo i sportowo

Regionalne Podróże Kulinarne 2019

regionalne podroze kulinarne

Kto jest Online

Odwiedza nas 255 gości oraz 0 użytkowników.

Dziennik LIBRUS

librus

Srebrna Szkoła

srebrna tarcza technikum 2018

Nasz kanał na Youtube

Dopalacze kradną życie

Zdrowie i higiena

E-papierosy-profilaktyka

e papierosy

PRO MASOVIA

medal promasovia

Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości

Wiarygodna szkoła

II konkurs literatury rosyjskiej

konkurs literatury rosyjskiej

II POWIATOWY KONKURS WIEDZY HISTORYCZNEJ

Dobry start w zawodzie

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa

czytelnictwo

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com