erasmus z ue

REKRUTACJA ERASMUS+

ZS1 w roku szkolnym 2023/24 będzie realizować projekt zagranicznych staży zawodowych (Francja/Nicea) w ramach uzyskanej akredytacji do Programu Erasmus+ Sektor Kształcenie i Szkolenia Zawodowe Akcja 1 Mobilność Edukacyjna.
Do udziału w rekrutacji (początek września 2023) zapraszamy uczniów z klas 2, 3 i 4 (w przypadku 5-letniego technikum) - zawód technik żywienia i usług gastronomicznych lub technik hotelarstwa, uczących się planowo w szkole języka francuskiego i angielskiego (w chwili rozpoczęcia stażu zawodowego trzeba mieć ukończone 16 lat).
Uczniowie o MNIEJSZYCH SZANSACH, np. edukacyjnych/niski standard życia/rodziny rozbite/choroby przewlekłe/imigranci podczas rekrutacji - na wniosek wychowawcy uzyskują 14 pkt. dodatkowo/140 możliwych do uzyskania (konieczność pisemnego udokumentowania).
Miejsce stażu: restauracje i hotele w Nicei.
Planowany termin stażu: styczeń/luty 2024.
Dokładne terminy rekrutacyjne zostaną niebawem podane.
Zachęcamy do zapoznania się z regulaminem rekrutacji oraz zagadnieniami do testów rekrutacyjnych dostępnych w zakładce Uczeń/Pliki do pobrania.

„Współfinansowane przez Unię Europejską”

Miło nam poinformować o tym, że projekt mobilności o tytule „Poznajemy świat od kuchni – staż zawodowy uczniów z klas gastronomicznych i hotelarskich”, opracowany przez ZS nr 1 w Grodzisku Mazowieckim wygrał zaciętą konkursową rywalizację i otrzymał dofinansowanie po zaakceptowaniu wniosku przez Narodową Agencję Programu Erasmus + (SEKTOR KSZTAŁCENIE I SZKOLENIA ZAWODOWE, AKCJA 1, MOBILNOŚĆ EDUKACYJNA). To już 11-te przedsięwzięcie tego typu, wdrażane przez ZS nr 1 razem z francuskim partnerem - UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’AZUR (Stowarzyszeniem Restauratorów z siedzibą w Nicei), przy wsparciu Honorowego Konsulu RP w Nicei – W. Forkasiewicza oraz Prezesa Azur Club France–Pologne – J. Forkasiewicz. Do tej pory zawodowy staż w nicejskich restauracjach i hotelach odbyło 320 praktykantów z naszej szkoły.
Projekt jest adresowany do uczniów z klas II i III, kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa, uczących się planowo w szkole języka francuskiego.

Czas trwania projektu: 1.IX.2020 r. - 31.III.2022 r.
Planowany termin wyjazdu stażowego: 30.XI. 2021. – 11.XII.2021.
TERMIN REKRUTACJII tydzień września 2020 r.

 

Poprzednie edycje projektu ERASMUS+

AKREDYTACJA ERASMUS+ na lata 2021- 2027 dla ZS1

Nicea pachnąca wiosną

”Śladami wielkich artystów” – W. Gombrowicz w Vence

”Śladami wielkich artystów” – Muzeum A.Renoira w Cagnes sur Mer

Chagall i jego nicejskie muzeum

Muzeum Masséna/pamiątki po Napoleonie

Literatura francuska nie jest nam obca

Auguste Escoffier – kucharz królów i król kucharzy

NASZE NICEJSKIE STAŻE

Erasmus+ 2020-21. Na stażu w Nicei.

Erasmus+ 2020-21. Integracja.

Erasmus+ 2020-21. Program kulturowy.

DANIA crème de la crème

PROGRAM KULTUROWY

SZKOLENIE KULTUROWE ERASMUS+

NASZE PROJEKTY

NICEJSKI KARNAWAŁ

Szkolenie językowe 1/efekty - Parlez-vous français?

Szkolenie 2 - Czy mówisz po francusku?

Szkolenie 3 - Mówimy po francusku

ZASTAWA STOŁOWA. Upowszechnianie rezultatów projektu.

Sztućce po angielsku i francusku. Upowszechnianie rezultatów projektu.

Erasmus+ zaprasza do kulinarnego świata. Upowszechnianie rezultatów projektu.

OBSŁUGA KONSUMENTA 1. Upowszechnianie rezultatów projektu.

OBSŁUGA KONSUMENTA 2. Upowszechnianie rezultatów projektu.

 

KSIĄŻECZKI

FRANCUSKIE SMAKOŁYKI

HOTEL OASIS – NASZE MIEJSCE STAŻU

Oasis – hotel z duszą. Gościł Czechowa, gości nas

METODY OBSŁUGI KONSUMENTA - sztuka serwowania dań

Obsługa konsumenta - zastawa stołowa; Justyna Wiśniewska stażystka Erasmus +

Hôtel L'Oasis - uczymy się od najlepszych. Erasmus+ w ZS1 w Grodzisku Mazowieckim

RODZAJE SZKŁA. OBSŁUGA KONSUMENTA

NASZE MIEJSCA STAŻU - PAIN ET CIE NICE

Mięsa – la viande Justyna Wiśniewska

Zastawa stołowa Justyna Wiśniewska

Ustensiles de cuisine Berenika Gmurska

Les fruits Dominika Matyjek

Les légumes Dominika Matyjek