19 kwietnia 2024 r. w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim odbył się finał VI Regionalny Konkurs Gastronomiczny REGIONALNE PODRÓŻE KULINARNE 2024 „Polska tradycja w nowoczesnej odsłonie - pierogi z nieoczywistym farszem i legumina, czyli słodkie królestwo różnorodności”.
Patronat honorowy nad konkursem objął Starosta Grodziski i Burmistrz Grodziska Mazowieckiego.
Uczestnik części praktycznej – kulinarnej miał za zadanie przygotować potrawy konkursowe zgodnie z tematem konkursu. Dania ocenione zostały przez Jury według kryteriów: przygotowanie mise-en-place oraz utrzymanie czystości i porządku na stanowisku po zakończeniu pracy, różnorodność i dobór składników, wykorzystanie różnych technik sztuki kulinarnej, smak potrawy, sposób podania, wygląd, ogólne wrażenie wizualne.
Jury tegorocznego konkursu:
Jolanta Piotrowska przewodnicząca jury konkursowego - Executive Chef w NYX Hotel Warsaw
Jarosław Chrzanowski – członek komisji – absolwent Technikum nr 1 w Grodzisku Maz. ,obecnie kucharz w Belvedere
Wiktor Gnich- członek komisji - piekarz, Właściciel piekarni rzemieślniczej „Chleb żywy” w Grodzisku Maz. Wcześniej kucharz wielu uznanych restauracji.
Łukasz Kaniecki – członek komisji – dyrektor gastronomi i Restauracji First Floor w Varsovia Apartamenty w Warszawie oraz właściciel hiszpańskiej firmy Cortador de Jamon Polska , absolwent Technikum nr 1 w Grodzisk Maz.
Tomasz Łagowski - członek komisji - Executive Chef Restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich. Trener kulinarny Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere.
Mariusz Nowicki - czlonek komisji – od ok. 6 miesięcy Manager Restauracji „Poleczka” i „Asiatica” oraz „Siesta” w parku wodnym „Suntago”.
Tomasz Pietrzak - członek komisji - absolwent ZS1 w Grodzisku Mazowieckim, od lutego 2022 pełni funkcję Dyrektora Gastronomii w Suntago.
Karol Piotrowski - członek komisji - Asystent kadry narodowej juniorów 2019-2020, Uczestnik IKA Culinary Olimpics 2020 w Stutgardzie. Aktualnie Chef de Partie w Hotelu NYX Hotel Warsaw.
Artur Wawrzyszczak - Właściciel agencji barmańskiej WOW ARTIWA oraz współwłaściciel restauracji The PARK w Grodzisku Mazowieckim, VICE-PRESIDENT POLISH BARTENDERS ASSOCIATION
Jury wyłoniło laureatów VI Regionalnego Konkursu Gastronomicznego „REGIONALNE PODRÓŻE KULINARNE 2024” – część kulinarna:
Miejsce |
Szkoła |
Uczestnik części kulinarnej |
Nazwisko i imię |
||
I |
Powiatowy Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. Wł. Wolskiego w Serocku, 05-140 Serock, ul. Wł. Wolskiego 8 |
Lis Oliwia |
II |
Zespół Szkół Gastronomicznych 90-357 Łódź, ul. Sienkiewicza 88 |
Wrębiak Marlena |
III |
Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Żelechowie ul. Piłsudskiego 45, 08-430 Żelechów |
Piątek Filip |
Wyróżnienia:
Wyróżnienia |
Nazwisko i imię ucznia |
Szkoła |
Przygotowanie mise-en-place oraz utrzymanie czystości i porządku na stanowisku |
Płoszajska Maja |
Zespół Szkół Gastronomicznych 90-357 Łódź, ul. Sienkiewicza 88 |
Różnorodność i dobór składników w daniu głównym |
Wrębiak Marlena |
Zespół Szkół Gastronomicznych 90-357 Łódź, ul. Sienkiewicza 88 |
Różnorodność i dobór składników w deserze |
Piątek Filip |
Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Żelechowie ul. Piłsudskiego 45, 08-430 Żelechów |
Smak dania głównego |
Lis Oliwia |
Powiatowy Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. Wł. Wolskiego w Serocku, 05-140 Serock, ul. Wł. Wolskiego 8 |
Smak deseru |
Piątek Filip |
Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Żelechowie ul. Piłsudskiego 45, 08-430 Żelechów |
Sposób podania, wygląd i ogólne wrażenie wizualne dania głównego |
Płoszajska Maja |
Zespół Szkół Gastronomicznych 90-357 Łódź, ul. Sienkiewicza 88 |
Sposób podania, wygląd i ogólne wrażenie wizualne deseru |
Piątek Filip |
Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Żelechowie ul. Piłsudskiego 45, 08-430 Żelechów |
Wykorzystanie różnych technik sztuki kulinarnej |
Płoszajska Maja |
Zespół Szkół Gastronomicznych 90-357 Łódź, ul. Sienkiewicza 88 |
Zmagania konkursowe w części teoretycznej polegały na rozwiązaniu testu wiedzy z zakresu wiedzy: produkty zbożowe i pieczywo cukiernicze nietrwałe.
Uczeń części teoretycznej miał za zadanie również przygotować chałkę z kruszonką.
Jury wyłoniło laureatów VI Regionalnego Konkursu Gastronomicznego „REGIONALNE PODRÓŻE KULINARNE 2024” – część teoretyczna. Podium zajęli uczniowie:
Miejsce |
Szkoła |
Uczestnik części kulinarnej |
Nazwisko i imię |
||
I |
Zespół Szkół Nr 2 im. Tadeusza Kościuszki ul. Żołnierzy II Armii WP 20, 08-400 Garwolin |
Kęder Oliwia |
II |
Zespół Szkół Nr 2 im. Tadeusza Kościuszki ul. Żołnierzy II Armii WP 20, 08-400 Garwolin |
Wojciechowska Faustyna |
III |
Zespół Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku, ul. M. Konopnickiej 3, 06-100 Pułtusk |
Soroko Aleksandra |
Wykonanie chałki:
Mistrz Chałki :
Piątek Przemysław |
Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Żelechowie ul. Piłsudskiego 45, 08-430 Żelechów |
Dziękujemy za udział w konkursie, gratulujemy wygranych.
Wszystkim życzymy wiele zapału, energii i satysfakcji z realizacji zawodowych.
LISTA ZAKWALIFIKOWANYCH UCZESTNIKÓW DO FINAŁU
VI REGIONALNEGO KONKURSU GASTRONOMICZNEGO
„REGIONALNE PODRÓŻE KULINARNE” 2024