19 kwietnia 2024 r. w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim odbył się finał VI Regionalny Konkurs Gastronomiczny REGIONALNE PODRÓŻE KULINARNE 2024 „Polska tradycja w nowoczesnej odsłonie - pierogi z nieoczywistym farszem i legumina, czyli słodkie królestwo różnorodności”.

Patronat honorowy nad konkursem objął Starosta Grodziski i Burmistrz Grodziska Mazowieckiego.

Uczestnik części praktycznej – kulinarnej miał za zadanie przygotować potrawy konkursowe zgodnie z tematem konkursu. Dania ocenione zostały przez Jury według kryteriów: przygotowanie mise-en-place oraz utrzymanie czystości i porządku na stanowisku po zakończeniu pracy, różnorodność  i dobór składników, wykorzystanie różnych technik sztuki kulinarnej, smak potrawy, sposób podania, wygląd, ogólne wrażenie wizualne.

Jury tegorocznego konkursu:

Jolanta Piotrowska  przewodnicząca jury konkursowego - Executive Chef w NYX Hotel Warsaw

Jarosław Chrzanowski – członek komisji – absolwent Technikum nr 1 w Grodzisku Maz. ,obecnie kucharz w Belvedere

Wiktor Gnich-  członek komisji - piekarz, Właściciel  piekarni rzemieślniczej „Chleb żywy” w Grodzisku Maz.  Wcześniej kucharz wielu uznanych restauracji.

Łukasz Kaniecki – członek komisji – dyrektor gastronomi i Restauracji First Floor w Varsovia Apartamenty w Warszawie oraz właściciel hiszpańskiej firmy Cortador de Jamon Polska , absolwent Technikum nr 1 w Grodzisk Maz. 

 

Tomasz Łagowski - członek komisji - Executive Chef  Restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich. Trener kulinarny Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere.

Mariusz Nowicki  - czlonek komisji – od ok. 6 miesięcy Manager Restauracji „Poleczka” i „Asiatica” oraz „Siesta” w parku wodnym „Suntago”.

Tomasz Pietrzak -  członek komisji - absolwent ZS1 w Grodzisku Mazowieckim, od lutego 2022 pełni funkcję Dyrektora Gastronomii w Suntago.

Karol Piotrowski - członek komisji - Asystent kadry narodowej juniorów 2019-2020, Uczestnik IKA Culinary Olimpics 2020 w Stutgardzie. Aktualnie Chef de Partie w Hotelu NYX Hotel Warsaw.

Artur Wawrzyszczak - Właściciel agencji barmańskiej WOW ARTIWA oraz współwłaściciel restauracji The PARK w Grodzisku Mazowieckim, VICE-PRESIDENT POLISH BARTENDERS ASSOCIATION

Jury wyłoniło laureatów VI  Regionalnego Konkursu Gastronomicznego „REGIONALNE PODRÓŻE KULINARNE 2024” – część kulinarna:

Miejsce

Szkoła

Uczestnik części kulinarnej

Nazwisko i imię

I

Powiatowy Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. Wł. Wolskiego w Serocku, 05-140 Serock, ul. Wł. Wolskiego 8

Lis Oliwia

II

Zespół Szkół Gastronomicznych 90-357 Łódź, ul. Sienkiewicza 88

Wrębiak Marlena

III

Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Żelechowie ul. Piłsudskiego 45, 08-430 Żelechów

Piątek Filip

Wyróżnienia:

Wyróżnienia

Nazwisko i imię ucznia

Szkoła

Przygotowanie mise-en-place oraz utrzymanie czystości i porządku na stanowisku

Płoszajska Maja

Zespół Szkół Gastronomicznych 90-357 Łódź, ul. Sienkiewicza 88

Różnorodność i dobór składników w daniu głównym

Wrębiak Marlena

Zespół Szkół Gastronomicznych 90-357 Łódź, ul. Sienkiewicza 88

Różnorodność i dobór składników w deserze

Piątek Filip

Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Żelechowie ul. Piłsudskiego 45, 08-430 Żelechów

Smak dania głównego

Lis Oliwia

Powiatowy Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. Wł. Wolskiego w Serocku, 05-140 Serock, ul. Wł. Wolskiego 8

Smak deseru

Piątek Filip

Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Żelechowie ul. Piłsudskiego 45, 08-430 Żelechów

Sposób podania, wygląd i ogólne wrażenie wizualne dania głównego

Płoszajska Maja

Zespół Szkół Gastronomicznych 90-357 Łódź, ul. Sienkiewicza 88

Sposób podania, wygląd i ogólne wrażenie wizualne deseru

Piątek Filip

Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Żelechowie ul. Piłsudskiego 45, 08-430 Żelechów

Wykorzystanie różnych technik sztuki kulinarnej

Płoszajska Maja

Zespół Szkół Gastronomicznych 90-357 Łódź, ul. Sienkiewicza 88

Zmagania konkursowe w części teoretycznej polegały na rozwiązaniu testu wiedzy z zakresu wiedzy: produkty zbożowe i pieczywo cukiernicze nietrwałe.

Uczeń części teoretycznej miał za zadanie również przygotować chałkę z kruszonką.

Jury wyłoniło laureatów VI Regionalnego Konkursu Gastronomicznego „REGIONALNE PODRÓŻE KULINARNE 2024” – część teoretyczna. Podium zajęli uczniowie:

Miejsce

Szkoła

Uczestnik części kulinarnej

Nazwisko i imię

I

Zespół Szkół Nr 2 im. Tadeusza Kościuszki ul. Żołnierzy II Armii WP 20, 08-400 Garwolin

Kęder Oliwia

II

Zespół Szkół Nr 2 im. Tadeusza Kościuszki ul. Żołnierzy II Armii WP 20, 08-400 Garwolin

Wojciechowska Faustyna

III

Zespół Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku, ul. M. Konopnickiej 3, 06-100 Pułtusk

Soroko Aleksandra

Wykonanie chałki:

Mistrz Chałki :

Piątek Przemysław

Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Żelechowie ul. Piłsudskiego 45, 08-430 Żelechów

Dziękujemy za udział w konkursie, gratulujemy wygranych.

Wszystkim życzymy wiele zapału, energii i satysfakcji z realizacji zawodowych.

 

LISTA ZAKWALIFIKOWANYCH UCZESTNIKÓW DO FINAŁU
VI REGIONALNEGO KONKURSU GASTRONOMICZNEGO

„REGIONALNE PODRÓŻE KULINARNE” 2024